Kontakt

Akupunktur

Vill du…

slippa smärta och värk
bli av med din allergi

Eller har du…

diffusa symtom som trötthet, sjukdomskänsla
Svårt att sova 

Eller vill

du ha mer energi och bli piggare?

Då är akupunktur något för dig.

Det är en skonsam behandlingsform som aktiverar kroppens självläkningssystem. Med akupunktur behandlas alltid grundorsaken, det gör att möjligheten att bli helt bra är större än om man behandlar enstaka symtom. Jag har lång erfarenhet inom kinesisk medicin och akupunktur och är specialiserad på stress, allergier och utbrändhet. Akupunktur är effektivt mot en lång rad sjukdomar, obalanser och smärttillstånd.

Akupunktur enligt Traditionell Kinesisk Medicin

Traditionell kinesisk medicin som förkortas TKM innefattar förutom akupunktur Tuina, kinesisk massage, koppning, Qigong och kost. Den kinesiska medicinen har utvecklats under tusentals år i Kina för uppnå och upprätthålla jämnvikt, homeostas i kroppen. 

Akupunkturbehandlingar påverkar hela kroppen och alla funktioner som blodcirkulation, immunförsvar och inre organ. Allt vi är med om påverkar påverkar vår livskraft och vår hälsa. För att må bra behöver vi ha med alla delar, vårt fysiska, mentala och känslomässiga mående är lika viktigt. Att integrera kropp och själ är självklart inom TKM.  Alla delar viktiga och bildar ett mönster som gör det möjligt att hitta roten till obalansen eller sjukdomen.

Alla behandligar syftar till att behandla orsaken och återskapa harmoni och balans. Akupunkturen en av de mest effektiva behandlingar som stödjer kroppens egen självläkningaförmåga. 

Det är en skonsam behandlingsmetod som påverkar nervsystemet och frisätter hormonet endorfin som kopplas till smärtlindring och välmående. Akupunktur har även en lugnande inverkan. Och är därför även effektivt vid stress och utbrändhet.

Med Traditionell Kinesisk Medicin behandlas hela människan, inte bara enstaka symtom.

BEHANDLING

Behandlingen görs med tunna sterila engångsnålar som sätts in i huden på bestämda punkter. Man kan också använda koppning, som ett sätt att med vakum stimulera huden för att öka genomblödningen och påverkar inre funktioner. Örter och "mat som medicin" är också en stor del av den kinesiska medicinen. Efter en akupunkturbehandling känner sig patienten ofta lugn och avslappnad. Vid ett akut problem, som nackspärr eller en stukad hand, kan en behandling räcka men vanligtvis behövs 6 - 10 behandlingar. Ju längre man haft besvären desto fler behandlingar behövs.

Olika saker, samma namn

I dag finns flera olika sorters akupunktur som delvis baseras på olika teoretiska förklaringsmodeller. Svenska akupunkturförbundet säger:

”Skilj på kinesisk akupunktur och sensorisk stimulering."

Ursprunglig akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin (kinesisk akupunktur) skall inte förväxlas med sensorisk stimulering utförd inom landstinget. Sensorisk stimulering utförd bl a av sjukgymnast används inom landstinget företrädesvis på smärtpatienter. Sensorisk stimulering utförs med mindre mängd behandlingstekniker än vid kinesisk akupunktur. Enbart västerländsk diagnos utförs och kinesisk akupunkturbedömning utesluts. Utbildningarna i sensorisk stimulering pågår ofta under 2-4 veckor. Det finns även andra varianter av akupunktur men Svenska Akupunkturförbundet Traditionell Kinesisk Medicin värnar den ursprungliga traditionella kinesiska akupunkturen med flerårig utbildning och praktik.

www.akupunkturforbundet.se

Vad kan behandlas med  akupunktur?

Med akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin behandlas en stor mängd sjukdomar samt ges förebyggande och friskvårdande behandling

Några exempel 

  • Värk och spänningar i leder, nacke och rygg
  • Mus- och tennisarm
  • Huvudvärk, migrän
  • Högt eller lågt blodtryck
  • Matsmältningsbesvär
  • Stress och sömnstörningar
  • Trötthet
  • Smärttillstånd 
  • Idrotts- och belastningsskador, inflammation i leder, senor och muskler.
  • Menstruations- och klimakteriebesvär

WHO Acupuncture: review and analysis of reports on controlled clinical trials

Världshälsoorganisationen (WHO) anger över 100 behandlingsområden med traditionell akupunktur. Världshälsoorganisationen (WHO)  listar och dokumenterar  sjukdomar, symptom och andra tillstånd där akupunktur har haft vetenskapligt bevisad effekt, genom kontrollerade studier. Klicka på länken nedan för att läsa dokumentet; 

https://akupunkturforbundet.se/wp-content/uploads/2019/08/who-medicine-strategy-201-2023.pdf

Kontakta mig